Vaak wordt er vanuit een ontheffing Omgevingswet de maatregel opgelegd dat er een ecologische deskundige betrokken moet zijn bij de uitvoering. Vanuit NatuurInclusief helpen we je hier graag bij. We staan je bij als ecologische deskundigen bij de uitvoering van jouw project. We leggen je hieronder uit waarbij we jou kunnen helpen.

Ecologische begeleiding

In het kader van de ontheffing Omgevingswet is ecologische begeleiding vaak een vereiste bij ruimtelijke ontwikkelingen. Iedereen in Nederland is namelijk verplicht om flora en fauna zorgvuldig te handelen.

Zorgplicht

Voor alle soorten geldt de zorgplicht. De bescherming van soorten gaat uit van de intrinsieke waarde van alle dieren en planten. En daar moet je zorgvuldig mee omgaan. Daarom is de zorgplicht in de natuurwetgeving opgenomen. De zorgplicht houdt in dat iedereen ‘voldoende zorg’ in acht moet nemen voor alle in het wild voorkomende dieren en planten. En ook voor hun leefomgeving en voor Natura 2000-gebieden. Voorkomen, beperken en ongedaan maken zijn hierbij sleutelwoorden.

Wij zorgen ervoor dat er bij een project zorgvuldig gehandeld wordt. En wanneer er een ontheffing is dat de ecologische voorwaarden uit deze ontheffing worden nageleefd en juist worden geïmplementeerd. Een ecologisch werkprotocol is vaak een belangrijk onderdeel van deze begeleiding. Maar ook een broedvogelcontrole of het ongeschikt maken van een gebouw voor vleermuizen of vogels kan hier onderdeel van zijn.

Ecologische begeleiding voorkomt problemen met natuurwetgeving. En zorgt ervoor dat de initiatiefnemer niet onnodig vertraagd wordt door aanwezige beschermde natuurwaarden. Onze medewerkers hebben een brede soortenkennis en veel ervaring met het uitvoeren van ecologische begeleiding.

Voorbeelden van ecologische begeleiding: broedvogelcheck, maatregelen nemen voor beschermde soorten, monitoring en het opstellen van een ecologisch werkprotocol.

 

Monitoring

Het is ook mogelijk ecologisch onderzoek uit te voeren zonder dat het wordt opgelegd vanuit de natuurwetgeving. Dit valt bij ons onder monitoring. Het doel van dit type onderzoek is kennis vergaren over bepaalde soorten. De opgedane kennis helpt ons om soorten beter te begrijpen en uiteindelijk beter te beschermen.

Voorbeelden van monitoring: gebruik van verblijfplaatsen achterhalen om de functionaliteit te bepalen, terreingebruik van bepaalde soorten in kaart brengen om leefgebied te bepalen.

 

Natuurinclusief bouwen

Een gezonde en aantrekkelijke leefomgeving waar mensen én dieren prettig samen leven creëer je door natuurinclusief te ontwerpen en te bouwen. Investeren in groen en biodiversiteit levert immers veel meer op dan alleen maar een mooi plaatje. Een groene en diverse leefomgeving heeft positief effect op onder andere:

  • Hittestress
  • Wateroverlast
  • Gezondheid
  • Biodiversiteit

Een natuurinclusieve stad zorgt ervoor dat deze écht tot leven komt als je ook ruimte biedt aan mede-stadsbewoners zoals zangvogels, vleermuizen en insecten. De biodiversiteit stimuleren kan enerzijds door:

  • Creëren van verblijfplaatsen
  • Aanleggen van natuurvriendelijke leefgebieden
  • Uitvoeren van natuurinclusief beheer

Wij adviseren je hier graag over. En als je dat wil ontzorgen wij je hier ook volledig in. We stellen bijvoorbeeld niet alleen een plan op, maar voeren dit ook zelf uit. Dit doen we in samenwerking met de specialisten van ons zusterbedrijf Faunus Nature Creations. Samen met ons team van ecologen en landschapsontwerpers zorgen we ervoor dat de openbare ruimte er natuurlijker uit gaat zien. We kijken naar kansen, denken in oplossingen en gaan graag de uitdaging aan.

 

Uitvoering van mitigatie of compensatie

Vanuit de Omgevingswet kan er geëist worden dat er mitigerende- of compenserende maatregelen uitgevoerd moeten worden ten gunste van de aangetroffen beschermde natuurwaarden. Hieronder het verschil tussen mitigerende- en compenserende maatregelen:

Mitigerende maatregelen

Dit zijn verzachtende maatregelen voor de individuen/populatie die nadeel ervaren. Je treft mitigerende maatregelen om de overtreding van verbodsbepalingen ‘ter plaatse’ te voorkomen of te beperken. Het doel hiervan is het beschermen van het exemplaar. Of het waarborgen van de functie van het nest of voortplantings- of rustplaats van het exemplaar. Daarmee heeft mitigatie  ook betrekking op het bieden van alternatieve verblijfplaatsen of leefgebieden.

In de praktijk maken we onderscheid tussen tijdelijke en permanente maatregelen. Hierbij hebben tijdelijke maatregelen als doel om tijdens de uitvoering overtredingen van verbodsbepalingen te voorkomen of te beperken. Ze zijn van tijdelijke aard en kunnen nadat permanente maatregelen zijn gerealiseerd komen te vervallen. Anderzijds zijn permanente maatregelen van definitieve aard. En afhankelijk van de beschermde soort kunnen tijdelijke maatregelen ook gelijk zijn aan permanente maatregelen.

Compenserende maatregelen

Dit zijn maatregelen voor individuen/populatie buiten de invloedssfeer. Deze maatregelen tref je om de gunstige staat van instandhouding van de getroffen soort te waarborgen. Hiermee zijn deze niet direct afhankelijk van het exemplaar dat geschaad wordt. Maar ze moeten in ieder geval betrekking hebben op de populatie waartoe het exemplaar behoort.

Vaak betreffen compenserende maatregelen de inrichting van nieuw leefgebied of nieuwe verbindingszones. Of specifieke maatregelen om de kwaliteit van het bestaande leefgebied te verbeteren.

Wij adviseren je graag welke mitigerende- of compenserende maatregelen mogelijk zijn voor jouw project. Daarin werken wij samen met specialisten van ons zusterbedrijf Faunus Nature Creations. Zij helpen je met de daadwerkelijke uitvoering van de maatregelen. De maatregelen worden altijd uitgevoerd onder begeleiding van een deskundige ecoloog van NatuurInclusief.

Bij Faunus kun je daarnaast terecht voor simpele nestkasten. Maar ook voor grotere en bijzondere elementen zoals zwaluwtillen, faunatorens, insectenhotels, otterverblijven of faunapassages (zie de afbeeldingen hieronder). Faunus ontwerpt, ontwikkelt en realiseert alles naar jouw wensen en eisen. Op aanvraag verzorgt Faunus ook de plaatsing van de gewenste voorzieningen.