In Nederland worden wilde planten en dieren door verschillende regels beschermd. Deze regels staan in de Omgevingswet (Ow). In het kader van deze wet is het daarom belangrijk dat je gedegen onderzoek doet. We leggen eerst uit wat de wet in grote lijnen inhoudt. En vervolgens vertellen we bij welke soorten onderzoeken we je kunnen ondersteunen.

Wat houdt de Omgevingswet in?

Overheden, bedrijven en burgers hebben allemaal te maken met de Omgevingswet wanneer er ruimtelijke ontwikkelingen plaatsvinden in de fysieke leefomgeving. Er zijn meerdere redenen die leiden tot een vergunningsplicht voor een omgevingsvergunning flora- en fauna-activiteit. Bijvoorbeeld alle schadelijke handelingen die je verricht. Of handelingen die je verricht waarbij je verblijfplaatsen van beschermde soorten wegneemt of beschadigt. En tot slot het verstoren van beschermde soorten.

Natura 2000-gebieden of NNN

Daarnaast kunnen deze handelingen leiden tot een effect op Natura 2000-gebieden of NNN. Denk hierbij aan het aanleggen van infrastructuur, het slopen van een gebouw, het kappen van bomen of het organiseren van een buitenevenement. Maar ook het renoveren of isoleren van een gebouw, het plaatsen van een dakkapel of het aanleggen van natuurvriendelijke oevers.

Hieronder leggen we uit welke typen onderzoeken NatuurInclusief voor jou kan uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan een natuurtoets en aanvullend onderzoek. Maar ook onderzoek buiten de verplichtingen van de Ow om meer kennis te vergaren over een bepaalde soort.

Natuurtoets

Natuurwetgeving verplicht je om vooraf een en ander te toetsen. Bijvoorbeeld of ruimtelijke ingrepen aanwezige beschermde en bedreigde plant- of diersoorten aantasten. Maar ook of ze groei- of verblijfplaatsen aantasten. Daarnaast moet je toetsen of natuurgebieden (bijvoorbeeld Nature 2000-gebieden) of het Natuurnetwerk Nederland schade ondervinden van je ingrepen.

Hiervoor bestaat een onderzoek dat de natuurtoets heet. Dit onderzoek richt zich op de mogelijk negatieve effecten op beschermde of bedreigde planten- of diersoorten in het plangebied. Ook richt het zich op eventuele aanwezige beschermde gebieden. Je onderzoekt als het ware of je geplande activiteiten op wat voor manier dan ook een negatief effect hebben op eventueel aanwezige beschermde of bedreigde soorten.

Quickscan, voortoets en NNN-toets

Een natuurtoets bestaat in feite uit verschillende onderdelen. Het in beeld brengen van mogelijke aanwezige beschermde en bedreigde soorten heet een quickscan. En het in beeld brengen van een kans op een significant gevolg op Natura 2000-gebieden heet een voortoets. Daarnaast is er nog de NNN-toets als er sprake is van een wijziging van het Omgevingsplan dat kan leiden tot een nadelig gevolg op de NNN.

De natuurtoets is een belangrijke eerste stap om zorgvuldig om te gaan met de Omgevingswet. Het is daarom essentieel om zo’n onderzoek zo vroeg mogelijk in het proces uit te voeren. Zo voorkom je onaangename vertragingen. Een natuurtoets wordt uitgevoerd door middel van een bureaustudie en een veldonderzoek.

Aanvullend onderzoek

Je hebt in een aantal gevallen aanvullend onderzoek nodig. Bijvoorbeeld wanneer uit de natuurtoets blijkt dat je beschermde soorten verwacht. Of wanneer er een kans is op een significant gevolg op een Natura 2000-gebied. Maar ook wanneer je een nadelig gevolg op NNN niet kan uitsluiten.

Bij aanvullend onderzoek voor soorten gaan we het veld in. En voeren we vaak aan de hand van protocollen uitgebreid onderzoek uit naar bepaalde dier- of plantensoorten. Denk bijvoorbeeld aan onderzoek naar beschermde soorten zoals vleermuizen, gierzwaluwen en huismussen. Maar ook kleine marters of amfibieën.

Opstellen van Passende beoordeling of compensatieverplichting

Onze medewerkers hebben een brede soortenkennis en veel ervaring met het uitvoeren van diverse onderzoeken. Als we een kans op een significant gevolg op een Natura 2000-gebied niet kunnen uitsluiten in een voortoets, dan werken we deze kans verder uit in een Passende beoordeling. Ook met het opstellen van een Passende beoordeling hebben onze medewerkers ervaring. En met het uitvoeren van een nader onderzoek naar de nadelige gevolgen voor de NNN en het opstellen van de compensatieverplichting.

Monitoring

Het is ook mogelijk ecologisch onderzoek uit te voeren zonder dat het wordt opgelegd vanuit de Omgevingswet. Dit valt bij ons onder monitoring. Het doel van dit type onderzoek is kennis vergaren over bepaalde soorten. Zo speelt monitoring bijvoorbeeld een belangrijke rol om het gebruik van verblijfplaatsen te achterhalen. En de opgedane kennis helpt ons om soorten beter te begrijpen en uiteindelijk beter te beschermen.

Heb je interesse in een bepaald type onderzoek? Neem dan contact met ons op.