Sinds 2010 heeft Nederland veel te maken met de essentaksterfte. De essentaksterfte is een schimmel (vals essenvlieskelkje) dat in hoog tempo jonge en oude essen aantast. Deze schimmel is een sterk toenemend probleem in zowel oude als jonge bosopstanden, landschappelijke beplantingen, stedelijk groen en ook in boomkwekerijen. En de aangetaste bomen zijn niet te genezen, dus is het belangrijk om er op een verantwoorde wijze mee om te gaan.

Hoe kunnen we de boomveiligheid in de openbare ruimte garanderen? Moeten alle essen maar (preventief) gekapt worden? En hoe zit het bijvoorbeeld met beschermde fauna zoals vogels en vleermuizen?

Gebiedsspecifieke Aanpak Essen

Om dit probleem aan te pakken hebben NatuurInclusief en De Boomingenieur hun krachten gebundeld en de ‘Gebiedsspecifieke Aanpak Essen’ ontwikkeld. Dit plan pakt het probleem proactief aan. Waarbij op een efficiënte manier rekening wordt gehouden met o.a. veiligheid, budget en wet- en regelgeving.

Planmatige aanpak

De  ‘Gebiedsspecifieke Aanpak Essen’ is een planmatige aanpak die door ervaren ecologen en boomtechnici is ontwikkeld. Elk plan wordt op maat gemaakt waarbij alle belangen worden meegenomen. Allereerste wordt er een inventarisatie uitgevoerd. Deze bestaat uit het volgende onderdelen:

  • Huidige situatie in combinatie met een VTA;
  • Wensen en de beschikbare middelen;
  • Omgevingswet en mogelijke knelpunten;
  • Op maat gemaakt plan van aanpak.

Uitvoering

Indien gewenst voeren wij dit plan vervolgens uit. Hierbij helpen we bij het opstellen van het RAW-bestek en de begeleiding tijdens de uitvoering. Of we nemen de daadwerkelijke uitvoering zelf op ons. Neem voor de mogelijkheden of vragen contact met ons op.

Bomenbestand

Veiligheid

Bomen worden doorgaans eens in de drie jaar gecontroleerd door middel van een VTA (Visual Tree Assessment). En voor risicobomen is deze controle jaarlijks, vanwege een verhoogde gevaarzetting. Maar de es staat lang niet altijd als risicoboom aangemerkt. Door de snelheid waarmee de essentaksterfte bomen aantast, kunnen daardoor ongemerkt onveilige situaties ontstaan. Daarom wordt er bij het opstellen van het Gebiedsspecifieke Aanpak Essen direct een VTA uitgevoerd door een boomveiligheidscontroleur.

Huidige waarden en functies

De es is een echte Nederlandse boom die al jarenlang het landschap in Nederland vormt. Want essen hebben een esthetische waarde binnen het laanbeeld. Dus om de waarde van het gebied te behouden, moet je hier rekening mee houden.

Omgevingswet (Ow)

Vogels

Het is algemeen bekend dat broedende vogels beschermd zijn. Maar minder bekend is dat van een aantal soorten vogels (o.a. buizerd, sperwer en roek) de nesten jaarrond zijn beschermd. Dus ook buiten het broedseizoen. En om overtreding en vertraging te voorkomen moet je hier rekening mee houden.

Vleermuizen

Vleermuizen zijn strikt beschermd in Nederland. Holten en spleten in bomen die gebruikt worden door vleermuizen als verblijfplaats zijn jaarrond beschermd. Daarnaast kunnen bomen onderdeel zijn van essentieel foerageergebied of essentiële verbindingsroute. Ook dergelijke functies zijn beschermd. Dus om overtreding en vertraging te voorkomen moet je hier rekening mee houden.

Beschermde gebieden

Ook in beschermde gebieden, zoals Natura 2000 en Nederlands Natuur Netwerk, komen essen voor. Dergelijke essen kunnen van belang zijn om vastgestelde doelen te halen en te behouden. Dus het verwijderen van essen kan er in sommige gevallen er toe leiden dat doelstellingen niet gehaald worden. Wanneer hier vooraf onvoldoende rekening mee gehouden wordt, kan dit leiden tot diverse problemen.

Herplantplicht

Vanuit de landelijke, provinciale of gemeentelijke overheid kunnen eisen gesteld worden aan de herplantplicht. Daarom is het goed om op de hoogte te zijn welke eisen er van toepassing zijn.