Sinds 2009 is er een nieuw keurmerk op de markt om de duurzaamheidsprestatie van gebouwen te beoordelen: BREEAM-NL (zie deze website voor meer informatie). Het keurmerk toont aan hoe duurzaam een project of gebied is. Steeds vaker kiezen bedrijven ervoor in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen om hun bedrijf te verduurzamen en daarmee het BREEAM-NL-keurmerk te behalen. Daarnaast verbetert het vaak het imago van een bedrijf of project en onderscheid je je van anderen. De bedoeling is dat door middel van een analyse gebouwen en projecten verbeterd worden op het gebied van duurzaamheid.
Binnen BREAAM-NL bestaan er vier keurmerken:
- Nieuwbouw en Renovatie: een keurmerk nieuwbouw- en grootschalige renovatieprojecten;
- In-Use: een keurmerk voor bestaande gebouwen;
- Gebiedsontwikkeling: beoordeelt de duurzaamheidsprestatie van gebiedsontwikkeling;
- Sloop en demontage: beoordeelt hoe duurzaam sloopwerkzaamheden zijn van een betreffend gebouw.
Score
Binnen deze keurmerken kun je als score sterren halen met een maximum van 5 sterren. Deze sterren behaal je door middel van het uitvoeren van diverse maatregelen. Bijvoorbeeld isolatie of energiebesparende verlichting. Maar ook op het gebied van biodiversiteit kun je een groot aantal punten scoren. Denk hierbij aan een ecologisch beheer- en beleidsplan. Of de aanleg van groenvoorzieningen zoals een insectenhotel, of het ophangen van vleermuiskasten.
Ook aan de slag met BREEAM-NL?
Overweeg jij om iets met BREEAM-NL te doen? Laat je dan door ons adviseren. Wij kijken samen met jou welke punten jij kunt scoren op het gebied van biodiversiteit. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.