
Even voorstellen: Mathijs Schoon
Welkom Mathijs! Vertel ons eens wie je bent en hoe jij het team van NatuurInclusief gaat versterken.
Wat ga je doen bij NatuurInclusief?
Ik ga mij nadrukkelijk bezighouden met soortenmanagementplannen (SMP). In het leven geroepen om gemeentebreed onderzoek te doen en maatregelen te treffen voor beschermde diersoorten. Ik zal mij gaan verdiepen in de soortenkennis van beschermde diersoorten en het coördineren van SMP-projecten.
Kom je in het dagelijks leven wel eens in aanraking met natuurinclusiviteit?
Binnen ons werk zijn we op dagelijkse basis bezig met natuurinclusiviteit. Waarbij we kijken hoe we variatie aan kunnen brengen in de natuur in de bebouwde omgeving. Natuur in de bebouwde omgeving? Voor sommige misschien onbekend, maar dat is op grote schaal aanwezig in de meeste woonwijken.
Zo maken huismussen gebruik van de dakgoot om te broeden en duiken ze in de plaatselijke heg om te ontkomen aan roofvogels. Daarnaast heb je kans op behoorlijk wat insecten in de klimop van de buren en kunnen vleermuizen niet zonder huizen, waar ze nestelen en schuilen, bijvoorbeeld in de spouw. Vleermuizen?! Hebben we die in Nederland? Die zitten er genoeg, alleen zie je ze meestal niet, omdat ze pas in de schemer en-of donkere nacht ontwaken. Ik vind het in ieder geval ontzettend interessant om met deze onderwerpen op dagelijkse basis bezig te zijn en mij hiervoor in te zetten 🙂
Op dit moment ben ik, samen met mijn vriendin (en hond Bloem), op zoek naar een woning met tuin. Het lijkt mij namelijk ontzettend leuk om op kleine schaal een bijdrage te leveren aan natuurinclusiviteit, waarbij we genieten van onze leefomgeving en soorten de ruimte bieden. Bij mijn ouders was ik regelmatig voor het raam aan het turen naar invliegende koolmezen in het vogelhuisje dat aan de schutting hing. Ik kon er uren naar kijken!
Met welke vaardigheden ondersteun je het team van NatuurInclusief?
Ik heb een achtergrond in communicatie; dat kan helpen bij de SMP-projecten. Bijvoorbeeld bij het bepalen van strategieën, wat we willen uitdragen en hoe we stakeholders op de hoogte kunnen houden. Ik probeer vooral met een dosis humor en zelfspot de sfeer tot op zekere hoogte luchtig te houden. Het leven is soms al serieus genoeg en lachen is gezond!
Waar krijg jij écht energie van in het dagelijks leven?
Ik vind het heerlijk om te wandelen. Met mijn vriendin en onze dalmatiër, maar ik vind het soms ook heerlijk om even alleen op pad te gaan. Uren struinen en dan weer minuten geduldig op één plek blijven staan. Dit komt goed van pas bij vogelen, een enorme passie die bij mij ontstaan is in het COVID-tijdperk. Het was tenslotte één van de weinige ‘legale’ activiteiten die periode. Vogelen valt daarbij te vergelijken met Pokémon: je wil ze het liefst allemaal zien en afvinken! Om dit in alle glorie te ervaren ga ik graag naar Texel, dat bekend staat als hét vogeleiland van Nederland. Een eiland met rond de 30 verschillende gebieden met eigen flora en fauna. Met daarbij de overtuiging ze in één weekend tijd te bezoeken. Dat lukt natuurlijk nooit, maar ik blijf het proberen!
Wat maakt het werk bij NatuurInclusief leuk?
Wat ik enorm kan waarderen is de ongedwongen sfeer binnen de organisatie. Er zijn korte lijntjes en van een directe hiërarchie is geen sprake. Een ieder heeft zijn waarde binnen de organisatie en we hebben elkaar nodig. Super cliché, maar waar! Daarnaast kan ik mijn passie voor de natuur elke dag inzetten en uitdragen. Bijkomend voordeel: mijn collega’s hebben dezelfde passie dus aan gespreksonderwerpen geen gebrek!
Tot slot: wat denk jij dat nodig is voor een ‘natuurinclusieve’ wereld?
Ik ben blij dat er organisaties zijn die zich voor deze belangen inzetten en de vraagstukken in het land en de wereld voor ons behartigen. Ik denk dat wij, als individu of huishouden, ook ons steentje bij kunnen dragen. Op kleine schaal en zonder grote ingrepen; het kan al met een klein perceel in de tuin voor planten en struiken of een schutting van klimop. Je hangt wat nestgelegenheden op en je kan al genieten van natuur in de tuin. Misschien niet iets waar je direct aan denkt in de huidige wereldproblematiek, maar het kan wel steun en gezelligheid bieden. Hoe leuk is het om even weg te dromen bij het leven in de tuin en even aan niks te hoeven denken.