Basiscursus Natuurwetgeving
Introductie
Bij iedere ingreep in het ruimtelijk domein kunnen er effecten optreden op de natuur. Een deel van deze natuur is beschermd. Daarvoor zijn er regels gebonden aan de uitvoering van bepaalde ingrepen. Zo zijn er in Nederland bepaalde gebieden, soorten en houtopstanden beschermd volgens internationale en nationale regels. Maar welke beschermde waarden zijn er en hoe zijn deze beschermd? Hoe kom je erachter welke waarden beschermd zijn in de invloedsfeer van een project? Kan je een ingreep zomaar uitvoeren? Of is daar een natuurtoestemming voor nodig in de vorm van een vergunning of maatwerkvoorschrift? Zijn er ook vrijstellingen van de vergunningsplicht? En wat komt er kijken bij een aanvraagprocedure? Al deze vragen krijg je beantwoord tijdens onze Basiscursus Natuurwetgeving.
Inhoud van de cursus
In de Basiscursus Natuurwetgeving leggen we globaal de hoofdlijnen uit van de natuurwetgeving en het natuurbeleid in Nederland. Zo behandelen we uiteraard de Omgevingswet. Ook richten we ons op de gebiedsbescherming (Natura 2000), actieve en passieve soortenbescherming en bescherming houtopstanden. Hierbij ligt de focus op de toetsing van beheer, onderhoud, ruimtelijke ingrepen en ontwikkelingen aan deze beschermingsregimes. Ook behandelen we het beschermingsregime van het NatuurNetwerk Nederland (NNN). En tot slot behandelen we in een intermezzo het concept van Rechten van Natuur.
De Basiscursus Natuurwetgeving wordt gegeven door Sander Hunink. De cursus is op hbo-niveau en is bedoeld voor leken en junioren van diverse achtergronden. Voor al onze cursussen zijn deze voorwaarden van toepassing.
Waar & wanneer
Datum: nieuwe datum nog niet bekend
Duur: één volledige dag, van 9:00 uur – 17:00 uur, inclusief lunch
Locatie: (onder voorbehoud) in de omgeving van Zutphen
Kosten: € 625,- excl. BTW.
(10% korting bij directe aanmelding voor de gevorderdencursus, of bij opgave van meer dan 1 werknemer van dezelfde organisatie).
Minimaal aantal deelnemers: 6 personen
Aanmelden: Via het aanmeldformulier. Vergeet niet om bij de opmerkingen aan te geven welke datum de voorkeur heeft.
Dit behandelen we niet
De onderwerpen jacht, schade- en overlastbestrijding, en omgang exoten. Deze thema’s zijn heel specifiek. En daarom vergen ze een andere insteek dan we tijdens een basiscursus kunnen bieden.
Bij het naslagwerk ontvang je nadere informatie en toelichting over de Omgevingswet. Hieronder vallen bijvoorbeeld stroomschema’s en een overzicht van de natuurwetgeving onder de Omgevingswet.
Naslagwerk
De cursus duurt één dag (8 uur) en bestaat uit een mix van theorie en praktijk. We gaan met een casus aan de slag die deels buiten wordt uitgevoerd. Na afloop van de cursus krijg je handig naslagwerk, namelijk:
- Hand-outs van de presentaties
- USB met achtergrondinformatie en cursustekst
- Certificaat van deelname
Doelgroepen
- Adviesbureaus en ingenieursbureaus
- Terrein Beherende Organisaties (TBO’s)
- Particulier Gegevensbeherende Organisaties (PGO’s)
- Non-gouvernementele organisaties (NGO’s)
- Wooncorporaties
- Bouworganisaties
- Gemeenten
- Provincies
- Omgevingsdiensten
- Waterschappen en andere overheden
Incompany
Deze cursus bieden wij ook ‘incompany’ aan. Hierbij kijken we gezamenlijk met de opdrachtgever naar de wensen en leerdoelen van een organisatie, team of afdeling en de te behandelen stof. Daarbij kun je ook kiezen voor een specifieke, op maat gemaakte lezing of cursus voor bepaalde onderdelen van de natuurwetgeving. Dit kan voor zowel een dagdeel tot een meerdaagse cursus. Neem dan contact met ons op zodat we de mogelijkheden samen kunnen bespreken.